onsdag den 2. april 2008

Ting 21: Tagging

Ting 21a: Delicious


Få styr på dine online bogmærker
I denne uge handler 23 ting om at holde styr på din sikkert stadig voksende linksamling. Sandsynligvis har du allerede gemt dine favoritsteder på nettet under Bogmærker. Du kender sikkert problematikken med, at du bruger en anden computer end den, hvor du har gemt dine Bogmærker, og så mangler du dem. Det er der heldigvis råd for. Og det er bl.a. her, linkdelingstjenesten del.icio.us er en fordel.







Del.icio.us er en online bogmærketjeneste, hvor du kan have dine bogmærker med overalt. Endvidere har du mulighed for at dele dine bogmærker med andre, og du kan se andres bogmærker. På den måde kan du bruge del.icio.us til at netværke med andre, der gemmer samme slags sider som dig. Der er med andre ord tale om det, man kalder "social bookmarking".

Din opgave er nu at oprette din egen del.icio.us konto. Det gør du på: http://del.icio.us/
Når du har oprettet din konto, kan du jo passende tilføje nogle af dine favoritsider. Du tilføjer nye links ved at klikke på ”post”.

Herefter skal du tilføje en lille beskrivelse og tilføje nogle tags (dvs. at du tilføjer nogle nøgleord/emneord). Hvis det er et link, du ikke ønsker at dele med andre, kan du fravælge det i boksen "do not share".


Lidt om tagging.

At "tagge" eller tilføje "tags" betyder at "sætte mærke på". Når noget bliver "tagget", er der som regel tale om, at man tildeler det et nøgleord, der dels gør det lettere for en selv at genfinde, og dels gør det lettere for andre at finde. Der kan sagtens tilføjes flere tags til den samme ting. Vi har tidligere beskæftiget os bl.a. med LibraryThing og Flickr, som begge er sjove og nyttige online-tjenester, der også benytter sig af 'tagging'.

Vil du vide mere?
Så klik ind på Randers-Herning-Københavnudgaven af 23 ting - her finder du flere uddybende oplysninger.




Technorati indekserer pt. ifølge deres egne oplysninger over 83 millioner weblogs, og tilbyder personaliserede services for de bloggere, som registrerer deres blogs hos Technorati.

I starten var Technorati en ren weblog-søgemaskine, men i dag forsøger tjenesten at dække hele spektret af 'sociale medier' – altså også fx sociale billede- og videotjenester som Flickr og YouTube.

Din blog, billedkonto etc. bliver ofte automatisk fundet af Tehnorati hvis du bruger de kendte og populære tjenester som Blogger og Flickr, men der er mange fordele ved at registrere sin blog direkte hos Technorati og få adgang til Technoratis ekstra services, herunder deres tag-faciliteter.

Når du søger via Technorati, så kan du afgrænse til ord i artikler; tags, eller data om kilden, fx en weblog - det er både smart og nyttigt.

Start med at oprette en konto hos Technorati på
http://support.technorati.com (Klik på 'Join')


Når du har oprettet kontoen, så brug lidt tid på at udforske mulighederne i Technorati. Klik på alle menu-punkterne fra forsiden - og få en forståelse af hvad Technorati gør og tilbyder.


  • Leg med søgemulighederne på Technorati. Prøv den avancerede søgefunktion og søg fx efter '23ting' i henholdsvis keywords, tags og blogs - læg mærke til forskellen i søgeresultaterne.
  • Udforsk forsidens menu-indgange. Er der noget der overrasker, er spændende, måske værd at læse?

Husk at skrive et indlæg på bloggen om dine oplevelser med tagging.

Eksperter:

Sonja Nielsen disnie@gmail.com, Tlf: 7434 7700

Karin Sandal Pedersen karin.sandal.pedersen@gmail.com, Tlf.: 7434 7727

Bente Christiansen aabbsc@gmail.com, Tlf.: 7376 8055

Jesper Lund aabjkl@gmail.com, Tlf: 7376 8041

Ingen kommentarer: